Salamablogi

24. luukku: Hedwig

24.12.2014 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Tänään on jouluaatto ja Ukkosmaineen joulukalenterin viimeinen luukku aukeaa!

Eilisen tapaan tänään perehdytään syvemmin minun ja Klausin yhteiseen Ukkosmainetta edeltävään bändihistoriaan. Tänään mennään aivan sen alkulähteille, ensimmäiseen yhteiseen bändiimme nimeltä Hedwig.

Jotta jouluaaton luukku olisi mahdollisimman erikoinen, löytyy tämän päivän luukusta myös harvinainen, viime kesänä käsiini saama kuva Hedwigin viimeiseksi jääneeltä keikalta. Sen lisäksi saatte vielä erikoisen digitaalisen lahjan: tekstin yhteydestä voi ladata kuunneltavaksi Hedwigin ainoaksi jääneen demon toisen biisin. Meidän molempien korvia punoittaa hieman tuota nykyisin kuunnellessa, mutta koitetaan muistaa että olimme tuota tehdessämme vielä teini-ikäisiä.

Tähän siis päättyvät Salamaponin selässä -kirjan digitaaliset lisäsivut. Kiitokset kaikille näitä päivityksiä lukeneille ja kommentoneille! Erinomaisen rauhallista joulua, nähdään ensi vuonna!

-Wilhelm

Hedwig

Hedwig on bändi, jossa minun ja Klausin yhteinen musiikintekeminen alkoi. Bändi perustettiin kesällä 2000. Olin jo tuota ennen käynyt soittamassa toista kitaraa Klausin Bass Trap -bändissä. Tuolloinen pääbändini Caamos polki paikallaan mutta musiikin tekeminen kiinnosti koko ajan kasvavissa määrin. Lisäksi olin alkanut tehdä pöytälaatikkoon duurivoittoisia riffejä, jotka eivät tuntuneet sopivan synkistelyyn taipuvaisen Caamoksen linjaan. Oli sellainen tuntuma, että Klausin kanssa kemiat kohtasivat ja voisi olla kiva tehdä jotain yhdessä, joten ehdotin yhteisen bändin perustamista.

Kun miettii nykyaikaa, jossa äänitiedostot liikkuvat helposti ja nopeasti netin välityksellä, on hellyttävää muistella tuolloisia biisintekometodejamme. Minulla oli kotona pieni c-kasettimankka, jossa oli sisäänrakennettu mikrofoni. Nauhoitin siihen tekemiäni riffejä ja sen jälkeen pyöräilin vajaan kymmenen kilometrin matkan kotoa Pyhäselän Reijolasta Klausin luokse Joensuuhun. Klaus teki äänittämieni riffien päälle sanat ja laulumelodiat. Biisien tyylilajia voinee laveasti määritellä termillä powerpop.

Teimme kesän aikana yhdessä biisejä, joiden ympärille sitten syksyllä lukion ja meidän abivuotemme alettua kokosimme soittajat saman lukion alemmilla luokilla opiskelevista kavereista. Bassoon tuli Caamoksessakin soittava Matias, rumpuihin Klausin tuttu Juska.

Bändin nimi tulee Harry Potter -kirjasarjasta. Kuten kirjoja lukeneet tietävät, Hedwig on Harry Potterin pöllö. Olin bändiä perustaessa lukenut kirjasarjan ensimmäiset osat alkukielellä syksyn englannin yo-kirjoituksiin valmistautuessa ja ihastunut niiden maailmaan. Tuolloin sarjasta oli ilmestynyt vasta kolme ensimmäistä osaa ja ensimmäistäkään elokuvaa ei ollut vielä tehty.

Sivumennen sanoen muuten, tuntui hauskalta sattumalta, että kun tämän vuoden joulukuussa soitimme Niinivaaran lukion viimeisiksi jäävissä teemabileissä, oli niiden teemana Tylypahka.

Hedwig treenasi Niinivaaran lukion bändikämpässä. Muistan, että pahimmat konfliktit treeneissä tulivat minun ja Klausin välillä: riidanaiheina oli muun muassa se, kun Klaus lauloi kitarasoolojeni päälle ja sekös ärsytti nuorta wannabe-soolokitaristia. Skismoista huolimatta ensimmäinen keikkamme oli jo saman syksyn aikana Rantakylän nuorisotalolla, jossa järjestettiin tuolloin säännöllisesti bänditapahtumia.

Alkuvuodesta 2001 nauhoitimme ensimmäisen ja samalla viimeiseksi jääneen demomme lukion äänityskurssin puitteissa Karsikon yläasteen studiossa. Äänittäjänä oli musiikinopettajamme Juki, jonka mukaan nimesimme myöhemmin levy-yhtiömme. Demolla oli kaksi mielestämme parasta biisiämme, Hawaii ja Battery. Demosta tehtiin muutaman kymmenen kappaleen painos, jota myytiin lähinnä kavereillemme. Lähettelimme demoa myös joihinkin levy-yhtiöihin, joista yksikään ei vastannut, eikä se mikään ihme näin jälkikäteen demoa kuunnelleena olekaan: bändi oli innokas mutta hyvin haparoiva.

hedwigdemo2.JPG
Eka demo.
hedwigdemo1.JPG
Demon sisäkansi. Lataa toinen biisi Battery koneellesi klikkaamalla tästä. (mp3, 4,8 Mt)

Hedwigin viimeinen keikka oli toukokuussa Minerva-bändin lämppärinä 2001 Joyful Beat Caféssa Joensuussa. Tuon sittemmin toimintansa lopettaneen nuorisokahvilan tiloissa Koskikadulla toimi myöhemmin eräs vaateliike, nykyisin koko rakennus on purettu. Viimeinen keikka oli sikäli erikoinen, että rumpalimme Juska ilmoitti muistaakseni noin viikkoa ennen keikkaa ettei pääsekään sillä osallistuu petanquen SM-kisoihin. Paras poissaolon syy koskaan. Vararumpaliksi tuli lyhyellä varoajalla tuolloin Caamoksessa soittanut Leo, jonka kanssa perustin vuoden päästä Hedwigin hajoamisesta Hullut Hattuset -yhtyeen. Leo otti ohjelmiston nopeasti haltuun ja soitti keikan hyvin.

Hedwig ei varsinaisesti koskaan muodollisesti lopettanut. Minä ja Klaus valmistuimme ylioppilaiksi lukiosta. Minulla alkoi siviilipalvelus, Klaus matkusteli muun muassa Tanskassa ja Yhdysvalloissa ja bänditoimintaan tuli niin pitkä tauko, että jotenkin yhtye vaan haihtui ilmaan. Hedwig kuitenkin loi hyvän pohjan minun ja Klausin ystävyydelle ja yhteiselle musiikintekemiselle.

hedwiglive.jpg
Meneillään viimeiseksi jäänyt Hedwig-keikka Joyful Beat Caféssa.