Salamablogi

Levynteon loppusuoralla

21.12.2006 (Levypäiväkirjat, Niinivaara Express)

Terveisiä Ukkosmaineen äänityspajalta! Levyntekoa on takana nyt noin kaksi ja puoli kuukautta, ja äänityshommat ovat näinä hetkinä paketissa. Ihan ympärivuorokautisesti ei tuota kahta ja puolta kuukautta olla tietenkään käytetty, vaan hommia on tehty omaan tahtiin, sen mukaan miten ihmisten muut kiireet antavat myöten.

Tulevalta pitkäsoitoltamme puuttuu enää ainoastaan vierailevan taiteilijan basso-osuus yhteen biisiin, jota äänitämme juuri näinä hetkinä (tätä kirjoittaessani on torstai 21.12.). Suurta osaa kappaleista on jo alettu miksaamaankin, joten ihan aikataulujen mukaisesti ollaan liikkeellä. Valmista levyä voi odotella ensi vuoden alkupuoliskolla. Tarkka julkaisupäivämäärä ilmoitetaan sivuilla myöhemmin.

Uusi materiaali kuulostaa omaan korvaan aika pirun hyvältä. Uusia ideoita on tullut paljon, ja soundimaailma on ehdottomasti aiempaa tukevampi ja värikkäämpi. Jossain vaiheessa marraskuuta itselleni iski hetkellinen uskonpuute siitä, että valmistuuko levy koskaan, mutta nyt loppusuoralla tuntuu jo siltä, että on todella hyvä että olemme tehneet hommia huolellisesti ja ajan kanssa.

Äänityksiä tehtiin ensimmäisen kuukauden ajan minun asunnollani, jonka jälkeen siirryimme muutaman korttelin päähän Helmut Singerin lukaaliin. Jännittävää levynteko on ollut sinällään, että suurimman osan ajasta paikalla on ollut vain minä, Helmut ja Pavel. Klaus hoiti omat lauluhommansa kahdessa eri otteessa, ja hyvin hoitikin. Itse asiassa Klaus laulaa tulevalla levyllä paremmin kuin koskaan. Lopun ajan Klaus on viettänyt Helsingissä opintojensa parissa.

Levynteon ohella olen alkanut harrastaa Joensuun katujen päästä päähän kävelyä, sekä viiksien kasvattamista. Molemmat ovat jo aika hyvässä vaiheessa.

Levyn teon alla oli vakaa ajatus, että kirjaisin säännöllisesti tunnelmia levynteosta. Loppuvuosi on kuitenkin ollut sikäli hektistä aikaa, että tuo hyvä aie jäi toteutumatta. Alle olen kuitenkin listannut hieman City-lehden henkisesti levyntekoon liittyviä asioita.

Miehistö:

Klaus Thunder: laulu
Wilhelm Meister: koskettimet, laulu
Helmut Singer: äänitys, miksaus, sustain-pedaalin paineleminen, soolokitara
Pavel Kursor: äänitys, miksaus, konekivääri-efektit

Biisit (osa kappaleista kulkee vielä työnimillä):

80200

Jos ei ihmeitä tapahdu, niin tästä tulee levyn avausraita. Kesällä syntynyt, erittäin raikas ja aurinkoinen biisi. Toteutus on myös mielestäni erittäin onnistunut. Tokassa säkeistössä on mielipuolinen, mutta biisiin hienosti sopiva syntikkamelodia, jonka kehittäminen oli erittäin hauskaa. Biisissä on myös kaksi naispuolista vierailijaa, jotka paljastettakoon myöhemmin. Helmut antoi näiden neitosten innoittamana levyllemme vaihtoehtoisen työnimen “Junamatka julkkisten kanssa”.

Elektromanssi

Tätä biisiä soitettiin keikoilla jo syksyllä 2004, mutta Klaus alkoi sensuroimaan omia sanoituksiaan ja laittoi kappaleen boikottiin. Lopulta sain Klausin taivuteltua siihen, että hän kirjoitti biisin sanat osittain uusiksi. Hyvä että niin tehtiin, sillä Elektromanssista muodostui melkoinen juhlimisen aihe äänitysvaiheessa. Jostain syvältä alitajunnan syövereistä kumpusi tarve saada säkeistöjen alkuihin Rambo-tunnelmaa: kyseisiin paikkoihin haettiin sitten syntikoiden muistipankeista mitä rajuimpia efektejä.

Beibi, mä tunnustan

Sessioiden nopein biisi, jossa on kyllä aika tiivis tunnelma. Tämä biisi kirvoitti meidät jopa eräässä vaiheessa äänityksiä soittamaan Muusikoiden liittoon, ja kysymään heidän lakimieheltään onko musiikissa ylinopeusrajoituksia. Ei kuulemma ole.

Ilosaari

Klausin nätti slovari, jonka hän esitteli minulle ensimmäisen kerran tänä keväänä. Ihastuin biisiin välittömästi. Toteutuksesta tuli aika harras, mikä sopii biisin tunnelmaan mainiosti. Tämä on myös Ukkosmaineen historian ensimmäinen kappale, jossa kuullaan myös kitaraa: Helmut soittaa biisin lopussa vierailevana artistina nätin ja herkän kitarasoolon.

Nöpönenä

Tämän biisin sovituksen saimme kasaan yllättävän nopeasti, ja äänittäminenkin oli melko helppo prosessi. Levylle tuleva versio on melkoisen riisuttu ja yksinkertainen. Jotenkin minimalistisempi lähestymistapa tuntui sopivan tähän kuin nakutettu. Ja tässä on muuten yksi levyn hempeimmistä kertosäkeistä.

Tyttöni Rosmariini

Melkoisen polveileva ja yllättävä biisi, joka on äänitysten aikana muodostunut yhdeksi henkilökohtaiseksi suosikikseni. Viimeiseen kertsiin pääsin rakentelemaan poikabändihengessä monikerroksisia stemmalauluja, joista tulikin aika toimivan kuuloiset.

Trolliusten vasarat

Tätä biisiä on soitettu treeneissä jo vuonna 2004, mutta syystä tai toisesta sille ei ole tehty paljoakaan. Nyt otimme itseämme niskasta kiinni. Tähän biisiin liittyy myös eräs levynteon luovimmista ratkaisuista. Biisi alkoi alun perin rauhallisella osalla ja jatkui siitä PSR-7-kompin tahdissa. Jossain vaiheessa vain alkoi tuntua siltä, että alku on hyvä, mutta kompin alkaessa homma lässähtää. Päätimme siis, että jätämme biisistä pois komppiosa ja lopetamme rauhalliseen osaan. Kaikki olennainen ehtii tulla sanotuksi siinä minuutissa, minkä biisi nyt kestää.

Rakkauden vallankumous

Tätä on soitettu keikoilla jo yli vuoden verran, mutta täysin erilaisella sovituksella. Aikaisemmin tämä oli täysverinen slovari, mutta äänitysvaiheessa päätimme tehdä biisille kasvojenkohotuksen. Referenssibändinä toimi Klausin diggailema Scissor Sisters. Ratkaisu oli erinomainen, sillä nyt Vallankumous on selkeä klubi-hitti!

Eka kerta

Erittäin old school -henkinen Ukkosmaine-biisi, joka toimii kuin häkä. Tämä oli viimeisiä levylle tehtyjä raitoja, jota treenattiin yhdessä ensimmäistä kertaa päivää ennen sen äänittämistä. Paineessa syntyy timantteja. Kappaleen sanoituksessa mainitaan Haddaway, Movetron ja Bon Jovi. Toisin sanottuna kyseessä ei voi olla huono biisi!

Linnut

Myöskin viimeisten joukossa syntyneitä kappaleita. Biisin sanoitus kumpuaa tänä syksynä aika ajoin vallinneesta alakulosta ja elämänpohdinnoista. Ja myös lumien saapumisen kaipuusta. Ehkä ilottelevien kappaleiden joukossa menee yksi vähän surullisempikin.

Suudelmia Suvikadulla

Jos ei ihmeitä tapahdu, niin tästä tulee levyn päätösraita. Tiivistää aika monta bändimme käsittelemää teemaa, ja sijoittuu tietenkin Niinivaaralle. Vierailevana artistina Suvikatu-raidalla esiintyy ystävämme Metal-Mika, joka soittaa kappaleessa nauhatonta bassoa.

Laitteisto:

Yamaha PSR-7: Ukkosmaineen soinnin kulmakivi. Totuttuun tapaan suurin osa levyn komppiraidoista on soitettu tällä klassisella instrumentilla, joita omistan nykyisellään kaksi kappaletta.

Yamaha SHS-10: Tänä kesänä Huuto.netistä tehty ehdottoman hieno ostos. Olen bongannut eräästä Aavikon promokuvasta, että yhtyeen toisella kosketinsoittajalla Tomi Kososella on samanlainen, mutta mustana. Ostos oli kannattava sikälikin, että SHS-10:n avulla uuden levyn Nöpönenä-biisiin löytyi mainio sovitus. Soitinta on käytetty toki uuden levyn muillakin raidoilla.

Roland D-10: Helmutin omistama soitin, josta on muodostunut hieman yllättäen uuden levyn käytetyin kosketinsoitin. Lukuisia erinomaisia soundeja, joissa on kuitenkin oma viehättävä korniutensa. Tämän avulla olemme myös äänittäneet levyn Midi-raitoja. Toivon suuresti, että Helmut suostuu lopulta myymään soittimen minulle, sillä tunnen löytäneeni tästä ystävän.

Yamaha PSRE303: Hyvältä ystävältäni Sebastian Leinolta lainassa ollut iso, uusi ja kömpelö kosketinsoitin. Muutama asiallinen juttu tästä onnistuttiin silti löytämään: Tyttöni Rosmariinin sähköpianosoundi, Vallankumouksen haitari sekä iso läjä efektejä useisiin biiseihin.

WLM: Tätä Pavelin äänityksiin roudaamaa kosketinta ei kuulla levyllä laisinkaan, mutta se on maininnan arvoinen siksi, että Pavel onnistui tätä korjatessaan polttamaan asunnostani sulakkeen.

Electro Harmonix Small Stone: Maailman paras, joskin myös arvaamattomin phaser-efekti. Käytetty parissa hyvin harkitussa paikassa, muun muassa Rosmariinin ekan säkeistön sähköpianossa.

DOD FX58 Metal Maniac: Luulin pitkään, ettei tälle enolta ostamalleni räikeänväriselle säröpedaalille tule koskaan käyttöä, mutta niinpä vain tämän avulla saatiin aikaan melkoisen hieno särö synabassolle muutamaan biisiin.

Orange Crush 30R: Toinen synabassoissa kuultava erinomainen särö on puolestaan peräisin kitaravahvistimestani.

Levyn teon menu:

Valintatalosta ostetut valkosipulilla maustetut leipätikut, eli “Breadsnacks with garlic”, eli “Ne”
Tiedepuiston lounaat
Marlin appelsiini-mango mehu
Meiran Reilun kaupan kahvi

Erikoista:

Äänitykset alkoivat Aleksis Kiven päivänä 10.10. Päivän numerologiaa pidettiin enteellisenä: kun päivämäärässä on kaksi kymppiä, viittaa se oletettavasti levyn tuleviin arvioihin.

Taukotuokioiden ajanvietteet:

Musavisa (erityisen suosittuna aihealueena joensuulaisiin bändeihin liittyvä knoppitietous)

Älypää.com-moninpeli (panoksena yleensä joutavia levyjä omasta kokoelmasta)

Kerubin kuppilan tietovisat

Kauniiksi lopuksi muutama kuva:

pavelhelmut.jpg
Helmut Singer (kuvassa vasemmalla) ja Pavel Kursor: levyn tekninen henkilökunta.
uusisyna.jpg
Wilhelm ja uusi kosketinsoittimensa, Yamaha SHS-10.
lauluotto.jpg
Klaus nauhoittaa ensimmäisiä lauluottojaan.
yhteistyo.jpg
Rakkauden vallankumouksen kertosäkeen synahaitarit soitettiin nelikätisesti, Helmut assistenttina.
vakuutus.jpg
Uudesta levystä tulee loistava, vakuuttavat Wilhelm ja Klaus. Luotathan?

Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta, ja oikein rauhallista joulunaikaa! Nähdään keikoilla ensi vuonna!

-Wilhelm

Ukkosmaineen levyn äänitykset paketissa!

(Uutiset)

Klaus Thunder & Ukkosmaineen tulevan pitkäsoiton äänitykset päättyvät tänään 21.12.! Viimeisiä osuuksia nauhoitetaan parhaillaan, ja kohta on aika juhlistaa kaksi ja puoli kuukautta kestäneiden äänitysten päättymistä. Suurta osaa kappaleista on alettu myös jo miksata, joten aikataulussa pysytään ja levy ilmestyy ensi vuoden alkupuolella. Tarkka päivämäärä ilmoitetaan nettisivuilla hieman myöhemmin.

Lue Päiväkirjasta tietopaketti levyn äänityksistä: mukana muun muassa luonnehdintoja äänitetyistä biiseistä, sekä joitakin kuvia äänitysten tiimellyksestä.

Klaus Thunder & Ukkosmaine toivottaa ystävilleen rauhaisaa joulua ja salamoivaa uutta vuotta! Nähdään keikoilla ensi vuonna!