Salamablogi

Salamasiskot, salamaveljet kaupoissa nyt!

29.10.2008 (Uutiset)

Klaus Thunder & Ukkosmaineen kolmas pitkäsoitto Salamasiskot, salamaveljet julkaistaan tänään! Levyä löytyy hyvinvarustelluista levykaupoista ympäri Suomen, ja sen voi tilata netin kautta esimerkiksi Levykauppa X:n sivuilta. Hiljalleen ilmestyviä levyarvioita päivitetään lehtijuttuarkistoon.

Uutta levyä juhlistetaan 29.10. Joensuussa. Kello 16 alkaen yhtye tarjoilee kahvia ja salamapipareita levykauppa Levy-Eskoilla. Kello 18 puolestaan alkaa levynjulkistamisjuhla Kerubin kuppilassa. Luvassa on muun muassa Ukkosmaine-aiheinen tietokilpailu, sekä lyhyt spesiaalikeikka erikoismiehityksellä. Tarkemmat tiedot illan ohjelmasta löytyvät Kerubin kuppilan sivuilta. Tervetuloa!

Salamasiskot, salamaveljet ennakkokuuntelussa nyt!

22.10.2008 (Uutiset)

Klaus Thunder & Ukkosmaineen keskiviikkona 29.10. ilmestyvä Salamasiskot, salamaveljet -levy on viikon ajan kokonaisuudessaan ennakkokuunneltavana yhtyeen MySpace-sivulla.

Uutta levyä juhlistetaan levynjulkaisupäivänä 29.10. Joensuussa. Kello 16 alkaen yhtye tarjoilee kahvia ja salamapipareita levykauppa Levy-Eskoilla. Kello 18 puolestaan alkaa levynjulkistamisjuhla Kerubin kuppilassa. Luvassa on muun muassa Ukkosmaine-aiheinen tietokilpailu, sekä lyhyt spesiaalikeikka erikoismiehityksellä. Tarkemmat tiedot illan ohjelmasta löytyvät Kerubin kuppilan sivuilta. Tervetuloa!

Mietteitä levynjulkaisun alla

06.10.2008 (Levypäiväkirjat, Salamasiskot, salamaveljet)

Kylläpä aika on taas tuntunut rientävän kuin siivillä. Kylmästä kesästä on siirrytty pitkälle edenneeseen syksyyn, ja uusi Ukkosmaine-levy on julkaisemista vaille valmis. Tunnelmat ovat vajaata kuukautta ennen julkaisua melkoisen mukavat ja odottavat. Nyt kun on ehtinyt vähän kulua aikaa siitä kun viimeisiä äänityksiä ja miksauksia tehtiin, on saanut tervettä välimatkaa menneeseen prosessiin.

On kivaa päästä soittamaan uusia kappaleita keikoille, vaikka monen kappaleen kohdalla tunnenkin lievää kauhua siitä kuinka osaan kappaleista tuli sovitettua tällaiselle teknisesti rajoittuneelle kosketinsoittajalle suht haastavia juttuja. Vielä on treenattavaa. Studiossa tuollaiset jutut ovat helpompia, kun voi keskittyä siihen yhteen juttuun kerrallaan. Keikoilla olosuhteet ovat hieman erilaiset…

Levynteon suhteen pysyttiin aikatauluissa kohtalaisen hyvin. Ensimmäiset äänitykset tehtiin toukokuun lopulla ja viimeiset elokuun puolessa välissä. Koko aikaa ei tietenkään studiossa vietetty, vaan hommat hoituivat lyhyissä, muutaman päivän pätkissä, ja toisinaan taukoa oli viikko tai parikin. Omat kiireensä kaikilla: Heikki kierteli viikonloppuisin keikoilla Stellan matkassa, ja minulla ja Klausilla oli yhteisten keikkojemme lisäksi kohtalaisesti muutakin puuhaa kesän aikana. Tavallaan se, että hommia ei tehty pötköön helpotti osaltaan myös siinä että ehti antaa asioiden hautua. Se, mikä oli tuntunut edellisviikolla maailman huonoimmalta idealta, saattoikin viikon kypsyttelyn jälkeen vaikuttaa mahtavalta. Ja aika useasti myös päinvastoin.

Kuuntelin levyn läpi ihan taannoin palatessa keikkareissulta, pidettyä hetken aikaa välimatkaa koko projektiin. Olin positiivisesti yllättynyt siitä, kun tajusin kuinka paljon homma on oikeasti uudistunut uudella levyllä. Muutosta ei levyä työstäessä varsinaisesti tajunnut. Paitsi soundillisesti, on biiseihin tullut muutenkin uusia sävyjä. Levyn punainen lanka myös kantaa mielestäni vahvasti alusta loppuun. Yksinkertaisen tehokas kansi puolestaan tukee tematiikkaa, samaten kuin kansivihkon hienot, Tomi Palsan ottamat valokuvat.

Mutta jep, pian levy on kaupoissa, ja pääsette itse muodostamaan siitä oman mielipiteenne. Odotamme sitä oikeastaan aika innoissamme. Vaan siirtykäämme nyt tämän pidemmittä puheitta levyn yhteenvedon pariin. Onnellista ja lämmintä syksyä kaikille!

-Wilhelm

Miehistö:

Klaus Thunder: laulu
Wilhelm Meister: koskettimet, laulu
Heikki Marttila: äänitys ja miksaus

Vierailevat tähdet:

Rauno Paananen: masterointi ja studion isännöinti
Miihkali Jaatinen: kitarasyntetisaattorisoolo
Guru Entertainment & Securityn henkilökunta: taukoviihdytys

Kappaleet:

Ukkosmaineeseen

Levyn vahva avausraita, joka kiteyttää monin osin levyn punaisen (tai ehkä pikemminkin vaaleanpunaisen) langan, ja toimii samalla eräänlaisena Ukkosmaine-anthemina. Levyn nimi tuli kuin luonnostaan kappaleen avausriveistä. Klausin tekemä teksti on pitkälti inspiroitunut viime vuoden vapun alla soittamamme Outokummun keikan jälkimainingeista, jolloin yksi paikalla olleiden nuorten äideistä asteli lavalle kesken keikan ja totesi että meininkimme on rauhoituttava tai keikka lopetetaan kesken. Myöhemmin kuulimme, että kyseisen naisen mielipiteet perustuivat muun muassa siihen, että kappaleissamme lauletaan tykkäämisestä, ja että näytämme homoilta.

Mansikkakausi

Tämä kappale nousi jo äänitysvaiheessa yhteiseksi suosikiksi. Simppeli, mutta toimiva tarina hetkeen tarttumisen tärkeydestä. Kappaleen viimeistä kertosäettä edeltävä vaarallista tunnelmaa tihkuva kosketinväliosa on (luonnollisestikin) yksi suosikkikohtiani koko levyllä. Kappaleen sovitus on muutenkin onnistunut, biisi kasvaa luonnollisen tuntuisesti alun a cappella -osuuksista myrskyisään kertosäkeeseen.

<3

Tämä kappale syntyi kirjaimellisesti tien päällä. Ajoin yksikseni toukokuussa Jyväskylän Vakiopaineen keikalle. Graduni ja sen myötä valmistumiseni yliopistosta oli tuossa vaiheessa aivan loppusuoralla, ja kevään tuntua rinnassa muutenkin. Vähän ennen Vaajakoskea valtatie 9 oli ihan tukossa. Matelin ruuhkassa malttamattomana ja päässä alkoi pyöriä aiemmin johonkin muistivihkoon kirjoittamani fraasi, johon alkoi kehittyä hiljalleen melodiaa ja jatkoa. Lauleskelin menemään ja huomasin kirjoittaneeni ensimmäisen säkeistön uuteen lauluun.

Hiustesi tuoksu

Tämän kappaleen runko on ollut olemassa jo pitkään, mutta vasta nyt tälle löytyi kunnollinen sovitus. Syksynmakuinen kappale, jonka kertosäkeen poljennossa on tiettyä 90-lukuhenkeä tai jotain sen kaltaista. Tässä kappaleessa kuullaan myös sankarihevi-henkinen vuorottelusoolo minun ja kyseisessä biisissä vierailevan kitarasyntetisaatoritaituri Miihkali Jaatisen välillä.

On/off

Klaus lähetti tämän biisin demon alkuvuodesta, ja ihastuin biisiin välittömästi. Herkkä, vereslihalla oleva balladi aiheesta, josta monet tunnistanevat itsensä. Traagisen otteen vastapainona toimii hyvin se, että tämän biisin loppuhuipennus sisältää bändimme henkilökohtaisen modulaatioennätyksen.

Turpa kiinni, Mozart!

Tämähän julkaistiin tosiaan jo kesän alussa nettisinglenä, ja otettiin hyvin vastaan keikoillakin. Kappaleen aloitusfraasi on lainattu todellisesta elämästä: kesän 2007 alussa teimme soundcheckiä yllätyskeikallamme Joensuussa, kun arvokkaasti pukeutunut, pienessä laitamyötäisessä ollut viisikymppinen herra ilmoitti baaritiskiltä käsin “Mozart sävelsi, te voitte vain soittaa”. Totta puhui.

Pussailumetsä

Omalla tavallaan levyn riemukkain raita. Jossain vaiheessa tähän suhtautui vähän kaksijakoisesti, mutta kun levykokonaisuus lopulta jäsentyi, pystyi toteamaan että tämä on erottamaton osa kokonaisuutta. Hengästyttävä kappale, jota kuunnellessa ei voi olla hymyilemättä.

Suvituulinen

Tämä on ehkä levyn oldschool-henkisin Ukkosmaine-biisi. Toimiva ja tehokas biisi, jonka loppuratkaisusta pidän erityisesti. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että en saanut taustalauluja äänitettäessä taittumaan millään kertosäkeen korkeinta stemmaa, joten levyn äänittänyt ja miksannut Heikki Marttila patistettiin laulamaan osuus. Heikki lauloi osuutensa nauhalle kahdella otolla, ja palasi laulukopista tietokoneen ääreen ihailemaan aikaansaannostaan.

Sydämeni jäi sovituskoppiin

Tämänkin kappaleen demoon ihastuin ensi kuulemalta. Erittäin toimivaa symboliikkaa. Teksti naurattaa ja itkettää samanaikaisesti. Aluksi tämän sovituksesta yritettiin väen vängällä tehdä liian monimutkaista, mutta lopulta päädyttiin r’n'b-henkiseen ratkaisuun, joka toimiikin hyvin. Kappaleen lopussa valtuutin itseni leikkimään Richard Claydermania. Valkoinen flyygeli vain puuttui.

Tilkkutäkin alla

Biisin ensimmäinen säkeistö on ollut olemassa Ukkosmaineen ensimmäisestä keväästä alkaen, mutta sille ei ole löytynyt toimivaa kertosäettä, vaikka useita vaihtoehtoja onkin pyöritelty. Tänä kesänä asiat loksahtivat viimein paikalleen, ja saimme levyllemme päätöskappaleen, jonka tunnelma on erittäin onnistunut ja tiivis.

Laitteisto:

Yamaha PSR-7

Ukkosmaine-soinnin kulmakivi, myös tällä levyllä. Jostain syystä tämän komppiosasto vaan kuulostaa paljon paremmalta kuin uudempien, samantyyppistenkin koskettimien. PSR-7:aa on siis käytetty oikeastaan yksinomaan kompeissa, mutta muutamassa kappaleessa myös sen kosketinpuolen hölmöimpiä soundeja on hyödynnetty: esimerkiksi Pussailumetsässä. Komppeja on myös tukevoitettu midinä toteutetuilla rumpu- ja bassosampleilla. Välillä kyllä hymyilyttää, kun miettii että sain tämän samaisen soitinyksilön yhdeksänvuotislahjaksi ja nyt sillä on äänitetty kolme levyä, yksi ep, ja soitettu liki sata keikkaa ympäri Suomen. Ehkä joku voisi sanoa, että en ole osannut lopettaa lahjallani leikkimistä ajoissa.

Roland D-10

Ostin tämän syntetisaattorin äänittäjä-Heikiltä Niinivaara Express -levyn sessioiden jälkeen, ja se on siitä lähtien palvellut PSR-7:n ohella keikkakalustossa. Merkittävässä osassa myös tällä levyllä: monet riffit, välikemelodiat ja sointumatot on soitettu tällä. Monet hyvät soundit löytyivät myös Miihkalilta lainatusta soundikortista. Roland toimi myös kontrollerina useimmissa midijutuissa.

Yamaha PSR-47

Tämä kosketin oli päätynyt jostain puolikuntoisena Karjalan musiikille. Liikkeessä välillä töissä oleva Heikki vinkkasi asiasta, ja lunastin soittimen itselleni parillakympillä. Tämä on osoittautunutkin varsin mainioksi peliksi, jota kuullaan uudellakin levyllä. Serkkuni sai vielä toimimattomat koskettimetkin korjattua ennen levyntekoa, joka helpotti operoimista. Erityisiä suosikkejani tässä ovat Solo styleplay -ominaisuus, josta löytyy mahtavia erikoisjuttuja, joita voi käyttää myös itsenäisinä kompeista: muun muassa Ukkosmaineeseen-biisin kertsin rytmikäs tikutus on peräisin siitä. Mansikkakauden eka säkeistö on puolestaan tehty soittimen Custom drummer -toimintoa hyödyntäen. PSR-47:stä on myös peräisin koko Pussailumetsän komppiosasto.

Yamaha PSR-79

Tämä on Klausin omistama kosketinsoitin. Tutustuttuani soittimeen noin varttitunnin ajan olin jo löytänyt parhaat kompit. Alun perin tätä oli tarkoitus käyttää useammassakin kappaleessa, mutta äänitettäessä tämän soundi osoittautui paikoin turhan muhnuiseksi. Loppujen lopuksi tätä kuullaan ainoastaan Hiustesi tuoksu -biisissä, jonka kompit ovat peräisi tästä instrumentista.

Casio VL-Tone

Riemuni oli suuri, kun löysin tämän eräänä aurinkoisena päivänä jostain studion laitelaatikosta. Tämä innovaatiohan siis on kosketinsoittimen lisäksi myös taskulaskin. Soittotuntuma onkin itse asiassa aika paljon enemmän jälkimmäisen peruja. Pakkohan tätä oli päästä käyttämään levylle. Loppujen lopuksi käyttökelpoisia soundeja oli kovin vähän, mutta tätä kuullaan kuitenkin <3-biisin bridgessä ja c-osassa.

Roland Juno-6

Yhtenä päivänä studiolle saapuessamme tämä kosketin oli jäänyt soittotilaan jonkun toisen session jäljiltä. Päätimme käyttää tilaisuuden hyödyksemme. Vanhalla kunnon “vääntelen kaikkia nappeja ja katson mitä tapahtuu” -tekniikalla sain aikaiseksi kivoja soundeja, joiden myötä <3-biisi sai lihat luidensa päälle. Muissa biiseissä tätä ei kuulla. Voisivatkohan Nikke Knatterton -sarjan ääniefektit ja musiikit muuten olla tällä soittimella tehtyjä? Soundimaailma on hyvin samankaltainen.

Korg MS-10

Tähän soittimeen ihastuin palavasti sessioiden aikana. Tätä kosketinta kuullaan hyvin suuressa osassa kappaleista, ja muun muassa kaikki soolot on soitettu tällä. Monofoninen analogisyna, jonka toiminnan periaatteista minulla ei ole hajuakaan (vaikka studioisäntä Rane eräänä päivänä asiat seikkaperäisesti selittikin), mutta hyvää soundia tuntui löytyvän ilman tarkempia tietojakin. Välillä tästä kaivettiin esiin avaruusääniä kytkemällä soitin Rolandin Space Echo -nauhakaikuun, jonka nappeja Heikki väänteli. Mahtava soitin, jollaisen lisäisin mieluusti kosketinarsenaaliini. Synttärinihän ovat joulukuussa…

Levyn teon menu:

Kahvi

Karjalanpiirakat (kaupungin parhaat sellaiset löytyvät Kanervalan Eväskontista)

Toinen toistaan huonommat mikroateriat (inhokkilistan kärkeen päätyi kevyesti Saarioisten kasviskiusaus)

Keskustaan suunnatessa valikoituja lounaspaikkoja olivat muun muassa Jecika, Dolly ja Kerubin kuppila.

Erikoista:

Alkuperäissuunnitelmien mukaan levylle työstettiin myös kappaleita nimeltä Talviuni ja Luotathan? Molempia on ehditty myös soittamaan alkuvuoden ja kesän keikoilla, jälkimmäinen tunnetaan paremmin työnimellään Viuh viuh. Keikoilla mukavasti toimineet kappaleet eivät kuitenkaan lähteneet toimimaan studio-olosuhteissa, joten ne päädyttiin jättämään pois levyltä. Jälkikäteen ajateltuna kappaleiden jättäminen pois jäntevöitti levykokonaisuutta huomattavasti.

Taukotuokioiden ajanvietteet:

Kahvin juominen (Heikin lanseeraman sloganin mukaan “kahvia ei tarvitse tehdä mieli, kyllä sitä voi silti juoda”)

Uusi levy kaupoissa 29. lokakuuta!

(Uutiset)

Klaus Thunder & Ukkosmaineen kolmas pitkäsoitto Salamasiskot, salamaveljet ilmestyy keskiviikkona 29.10.! Levyn julkaisutiedot löytyvät Musiikki-sivulta, jossa on ladattavissa myös tuore nettisingle kappaleesta Mansikkakausi. Kappale on kuunneltavissa myös Ukkosmaineen MySpace-sivulla.

Tuleva levy on kokonaisuudessaan ennakkokuuntelussa MySpacessa 22.10. alkaen. Levyn voi tilata itselleen julkaisupäiväksi Levykauppa X:n kautta, tilauslinkki löytyy tästä.

Päiväkirjasta löytyy Wilhelmin yhteenvetoa ja mietteitä tulevan levyn kappaleista ja syntyprosessista. Klaus Thunder & Ukkosmaine toivottaa ystävilleen rakkaudentäyteistä syksyä!