Salamablogi

Salamablogi!

24.11.2009 (Uutiset)

Klaus Thunder & Ukkosmaine -sivusto uudistuu tänään avatun Salamablogin myötä. Salamablogi korvaa sivuilla päiväkirjan, jota on päivitetty sivuston alkuajoista lähtien. Vanhat päiväkirjamerkinnät löytyvät edelleen Salamablogista, mutta nyt kategorioiden ja ajan mukaan järjestelyjä kirjoituksia on helpompi selata.

Etusivun rakenne puolestaan muuttuu sen verran, että jatkossa etusivun oikeassa reunassa näkyvät tuoreimmat blogimerkinnät ja vasemmalla tuoreimmat uutisotsikot. Uusista blogikirjoituksista ei siis erikseen mainita uutisteksteissä, kuten päiväkirja-aikoina oli tapana.

Salamablogin ensimetrien kunniaksi korkataan alkaneeksi myös Klaus Thunder & Ukkosmaineen tulevaan levyyn liittyvät kirjoitukset. Levy on parhaillaan demovaiheessa, lue lisää Wilhelmin blogikirjoituksesta.

Lisäksi kerrottakoon, että Salama-shopista voi tehdä joululahjatilauksia perjantaihin 18.12. asti. Sen jälkeen kaupan henkilökunta lomailee 4.1.2010 saakka. Levy-yhtiön arkistoista löytyi nipullinen Niinivaara Express -levyn aikaisia postikortteja, niitä laitetaan mukaan yhtyeen omakätisillä jouluterveisillä parillekymmenelle nopeimmalle (levyn tai paidan) tilaajalle!

Klaus Thunder & Ukkosmaine toivottaa ystävilleen lämpöä ja voimia talven pimeyteen!

Uusi levy: ensimmäiset merkinnät

23.11.2009 (Levypäiväkirjat, Oletteko te tosissanne?)

Laitetaanpas tämän uuden Salamablogin kunniaksi aluille tulevaan levyyn liittyvä tarinointi. Aluksi lienee syytä vähän kertoa taustoja siitä missä mennään ja miten siihen ollaan päädytty. Merkintöjä ei ole tullut uuden materiaalin työstämiseen liittyen kirjattua näille sivuille. Osin se johtuu siitä, että suurin osa energiasta tuntuu keskittyneen tämän homman ympärille. Osin myös siitä, että nyt on kivempi kirjoittaa, kun jotain on jo tehtynä.

Eli siis. Alun perin oli tarkoitus, että käymme uusien biisien työstön pariin vasta ensi vuoden puolella. Minun osaltani aikataulut menivät kuitenkin uusiksi, kun elokuun alkupuolella ilmeni että toisen yhtyeeni levyn äänitykset lykkääntyvät hamaan tulevaisuuteen, vähintään yli vuoden päähän. Muistan maininneeni Klausille asiasta miltei saman tien.

Ensimmäinen konkreettinen asia levynteon suhteen tapahtui Saksan keikkaa seuranneena maanantaina. Saavuimme Helsinkiin sunnuntaiyönä ja menimme Klausin luo yöksi. Seuraavana aamuna herättyämme aloimme työstää kilpailukappaletta Euroviisujen avoimeen karsintaan, joka päättyi saman viikon lopussa. Tähän kohtaan pitäisi muuten varmaan laittaa hymiö. Mutta kun tuota asiaa ajamaan on perustettu jo Facebook-ryhmäkin, niin pitihän meidän kantaa kortemme kekoon, kun kisassa oli edes kosmeettinen mahdollisuus osallistua isojen levy-yhtiöiden ulkopuolelta.

Tahti oli niin tehokas, että ainakin itse muistan hämmästyneeni. Biisi sävellettiin ja sovitettiin saman päivän aikana, sen jälkeen Klaus teki alustavat sanat seuraavana päivänä, ja muistaakseni keskiviikkona hioimme sanat kuntoon ja miksasimme koko paketin.

demon1.jpg
Työstön alla kappale Euroviisukarsintoihin.

Kyseinen biisihän ei sitten päässyt esikarsintaa pidemmälle, mutta se antoi hyvän lähtösysäyksen uudelle materiaalille. Itselleni se antoi myös vahvan luottamuslatauksen orkesteriimme. Tässä yhteydessä lienee paikallaan todeta myös se, että viime levyn työstön aikaan koin itse ettei mistään tuntunut tulevan mitään. Vaikkakin loppupeleissä levystä tuli kuitenkin onnistunut. Sen työstäminen oli vain omalta kohdaltani raskasta, mutta asiaa sotkivat kohdaltani toisaalta omankin elämän jutut.

Nyt tuntuu kaikin puolin siltä, että on toinen ääni kellossa. Biisejä on jo nyt kasassa varmasti levyllisen verran, mutta uusia tehdään edelleen jotta saisimme valikoitua niistä parhaan mahdollisen kokonaisuuden. Aiemmilta levyiltä olisi myös käytettävissä ylijääneitä biisejä, mutta yhteisellä päätöksellä olemme päättäneet aloittaa tämän homman alusta asti niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Tuntuu hyvältä huomata, että bändimme työmoraali on erittäin korkealla, mutta samalla tekeminen ei tunnu vähääkään hampaat irvessä puurtamiselta.

Aiempien levyjen kohdalla sovittaminen on jätetty pitkälti äänitysvaiheeseen, mikä on sitten aiheuttanut harmaita hiuksia minulle: pitää keksiä koko ajan lisää soitettavaa, kun muut odottavat. Vaikka paineessa syntyykin monesti hienoja ideoita, on tuollaisissa tilanteissa välillä tukalaa olla bändin ainoa soittaja.

Nyt tämäkin on tehty toisin. Olemme äänittäneet kahdestaan uusista kappaleista demoja, joihin pyritään jo saamaan mahdollisimman pitkälle valmiiksi ideat jotka sitten lopulliselle äänitteellekin soitetaan. Noita soittojuttuja on huomattavan paljon mukavampaa ideoida ilman kiirettä ja painetta.

Olemme työskennelleet kahdestaan kappaleiden parissa muutamissa noin viikonmittaisissa periodeissa elo-marraskuun aikana. Lisäksi kumpikin on tietysti treenannut ja tehnyt biisejä itsekseen. Hommia olemme tehneet kahdessa eri työpisteessä: Klausin työhuoneella Helsingin Pihlajistossa sekä minun treenikämpälläni Joensuun keskustassa. Vuokrasin tosiaan syksyn alussa itselleni nurkan treenikämpästä, jossa soittaa myös Eläin-yhtye. Ratkaisu on ollut kaikin puolin hyvä: kosketinsoittimet eivät vie enää puolta oman kodin pinta-alasta, ja kun menee soittamaan treenikselle niin pystyy keskittymään olennaiseen eikä hairahdu tekemään jotain kotihommia.

demon2.jpg
Näyte treenikämpän soitinpainotteisesta sisustuksesta.

Soittaminen on myös ollut tietyllä tapaa yksi avainsanoista. Osa kappaleista on syntynyt ihan siten, että olen soittanut jostain Klausille jotain mielestäni hyvänkuuloista riffin tai melodianpätkää, johon hän on tarttunut ja ehdottanut sitä liitettäväksi johonkin toiseen biisiin tai vaihtoehtoisesti tehnyt johonkin melodiaan sanat. Tällä metodilla tehdyistä biiseistä on muodostunut meidän molempien suosikkeja.

Summa summarum: tällä hetkellä fiilis tulevan levyn suhteen on hyvinkin korkealla. Kovalevyllä on tallessa noin kuuden biisin melko valmiit demot, ja niiden lisäksi on vielä sovitusvaiheessa olevia ehkä kymmenkunta. Äänityksistä on pidetty palaveria, ja mietitty että millä tavoin tuleva levy olisi järkevin äänittää. Todennäköisesti ainakin osa tullaan tekemään kotiäänityksinä, mutta vielä on epäselvää miten ja missä. Kaikki selvinnee kuitenkin vuoden loppuun mennessä, ja todennäköisesti äänityksiä päästäneen aloittamaan ensi vuoden alkupuolella.

demon3.jpg
Kuva viimeisimmästä demosessiosta.

Tässä siis ensipohjustus siihen, kuinka tulevaa, vielä nimetöntä levyä on lähdetty rakentamaan. Tarkoitus olisi päivitellä tänne blogiin tarinaa tulevista vaiheista ja myöhemmin äänityksistä. Muistakaa siis lisätä Salamablogi kirjanmerkkeihinne! Ja saa kai tämän siihen RSS-syötteeseenkin, itse en ole siihen tarkemmin perehtynyt.

Hyvää vointia marraskuun pimeyteen,

-Wilhelm