Salamablogi

Äänityksiä, videotreenejä ja sinkun valmistelua

25.02.2010 (Levypäiväkirjat, Oletteko te tosissanne?)

Huh, melko hektinen meininki on meneillään tulevan Ukkosmaine-levyn kanssa. Aika laillahan tämä koko kulunut vuosi on kulunut enemmän tai vähemmän levyn parissa, ja loppuviivaa kohti tahti vain tiivistyy.

Tällä viikolla tulin maanantaina Helsinkiin, jossa jatkamme midi-pohjien työstämistä. Niitä on tosin ehditty työstää suht niukasti, koska esimerkiksi eilen suurimman osan ajasta veivät musiikkivideon valmistelut: kävimme haalimassa kaupungilta kaikenlaisia tarpeita kuvauspäivää varten, ja lisäksi eilen oli kahdet tanssitreenit koreografimme Hilppa Lammen ja videossa esiintyvän tanssiryhmän kanssa. Itse näin eilen koko tanssihomman ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan, ja hymyilytti kyllä kovasti. Laitan Salama-tv:hen reportaasia treeneistä myöhemmin, kunhan nämä kiireet vähän hellittävät.

Lisäksi olemme levy-yhtiön jätkien ominaisuudessa valmistelleet ensi viikon alussa ilmestyvän ensisinglemme julkaisua. Tosiaan, ensi viikolla saatte ensimmäisen maistiaisen tulevalta levyltä!

Maanantai oli muuten sikäli hauska päivä, että sovimme keskenämme tekevämme etätyöpäivän. Poikkeuksellisen työskentelyn syy löytyy vanhasta kunnon VR:stä. Tarkoitus oli jatkaa pohjien työstämistä Helsingissä päiväsaikaan, mutta junien myöhästelemisen takia perille pääsemiseni lykkääntyi roimasti. Niinpä Klaus ohjelmoi rumpupohjia ”Diskotanssiin”-biisiin Pihlajistossa, kun taas minä työstin alustavaa sovitusta ”Purjeet ylös” -kappaleeseen läppärilläni junan penkillä istuen. Totta kai molempien tuotoksia vielä muokattiin yhdessä tiistaina, mutta tuollainen järjestely kyllä edisti asioita ihan mukavasti.

Junassa työskentelemiseni muuten näytti varmaan ulkopuolisen silmiin melko hassulta: kaveri istuu kuulokkeet päässä intensiivisesti ruutua tuijottaen ja naksuttelee näppäimistöä rytmikkäästi. Käyttämässäni GarageBand-ohjelmassahan näppäimistön kautta pystyy soittamaan kosketinsoittimia.

Hyvä tekemisen ilo ja into on nyt kyllä päällä. Viime viikon kolmipäiväinen sessio meni oivallisesti, vaikkakin jäimme ihan hitusen jälkeen itsellemme asettamasta aikataulusta, mutta se ei varmasti tule muodostumaan ongelmaksi. Jälki kuulostaa todella raikkaalta. Havahduin viime keskiviikkona kymmenen aikoihin yöllä siihen, että olin kuunnellut ”Leikkikenttä”-biisin välimiksauksen läpi kymmenen kertaa. Ja olimme siis kyseisenä päivänä tehneet hommia yhdeksästä viiteen. Melko hyvältä merkiltä tuntuu tuollainen innostus. Kyseinen biisi tuntuu edelleen älyttömän hyvältä. Soitin muuten biisin outroon studiolla uusiksi kellopelit, vaikka Salama-tv:n ekassa osassa esitellyssä mikitystekniikassa olikin oma charminsa. Vähän tasaisemman ja biisiin sopivamman soundin sai jollain studion laadukkaalla mikrofonilla, jonka merkkiä en nyt muista.

Tosiaan: huomenna auton nokka kohti Joensuuta ja musiikkivideota tekemään. Se julkaistaan sitten myöhemmin toisen levyä edeltävän sinkun kanssa. Samalla otetaan mukaan kyytiin lähtevän Palsan Tomin johdolla tulevan levyn promokuvat. Odotan tulevaa viikonloppua erittäin innolla, vaikkakin tällä hetkellä päässä liikkuu sata asiaa jotka pitää muistaa tehdä ja hoitaa ennen lauantaita. Mutta eiköhän tämä tästä.

Ja tosiaan, muistakaa ensi maanantaina suunnistaa ukkosmaine.comiin. Luvassa on uuden sinkun lisäksi pieni yllätys.

-Wilhelm

Äänitykset jatkuvat

16.02.2010 (Levypäiväkirjat, Oletteko te tosissanne?)

Terveisiä studiosta Joensuusta! Tällä viikolla teemme kolmipäiväisen työviikon, jonka aikana olisi tarkoitus saattaa valmiiksi neljä biisiä joiden pohjia äänitimme toissa viikolla Helsingissä.

Kaikki on sujunut hyvissä merkeissä. Eilen Klaus lauloi “Hangen halki” -työnimellä kulkevan biisin. Itse improvisoin siihen pari lisäjuttua analogisynalla (Roland Juno-106). Simppelien synajuttujen myötä biisiin löytyi kaivattu lisäulottuvuus. Aiemmin oli sellainen fiilis, että jotain vielä puuttuu.

Tänään työstön alla ovat olleet “Salamaponi” ja “Leikkikenttä”. Ensinmainittuun kaipaan vielä itse jotain henkilökohtaista soitannollista ahaa-elämystä, vaikka biisistä kovasti tykkäänkin. Äsken sitä ei ollut syntyäkseen, joten päästin Klausin laulamaan Leikkikentän. Sen teksti tuntuu nyt ehkä vielä ajankohtaisemmalta kuin syksyllä syntyessään. Viime aikoina on tullut mietittyä paljon sitä kuinka jotkut osaavat puristaa kaiken ilon pois elämän hienoista asioista. Kuten musiikista.

Eilen oli vielä sen verran energiaa päällä, että editoin samalla toisen Salama-tv:n jakson samaisen päivän tapahtumista. Tässäpä siis:

Päivityksiä tilanteisiin sekä Salama-tv:n avajaiset

12.02.2010 (Uutiset)

Ukkosmaine julistaa Salama-tv:n avatuksi! Ensimmäinen jakso löytyy Juki Recordsin YouTube-kanavalta osoitteessa www.youtube.com/jukirecords. Jatkossa Salama-tv:n epäsäännöllisen säännöllisesti päivittyvissä jaksoissa seurataan yhtyeen elämää. Yhtye kiittää Jussi Turusta alkugrafiikan animoinnista.

Ukkosmaine työstää parhaillaan neljättä levyään, jonka julkaisu tulee ajoittumaan loppukevääseen. Ensimmäistä maistiaista voi odotella netti- ja radiosinkun muodossa noin parin viikon päästä. Wilhelm kertoo asiasta lisää Salama-blogissa, lukaise tästä.

Kuten useimmat teistä varmaan tietävätkin, Ukkosmaineen levyt julkaiseva Juki Records on yhtyeen jäsenten itse pyörittämä levy-yhtiö. Yhtiölle on vastikään avattu omat kotisivut, joita voi ihastella osoitteessa www.jukirecords.fi. Tämän kuun lopussa levy-yhtiö julkaisee joensuulaisen Eläin-yhtyeen levyn, joka on saanut kuluneella viikolla mukavasti radiosoittoakin. Ukkosmaine suosittelee lämpimästi tutustumaan sinkkubiiseihin osoitteessa www.myspace.com/elainbandi. Levyn ennakkotilaus onnistuu puolestaan täällä.

Voikaa hyvin, rakkautta pakkaskeleihin!

Äänitysviikko Pihlajistossa

(Levypäiväkirjat, Oletteko te tosissanne?)

Päivityksiä taas uuden levyn suhteen. Vietimme viime viikolla työntäyteisen viikon Klausin työhuoneella Helsingin Pihlajistossa. Lyhyt reportaasi viikosta löytyy Salama-tv:n ensimmäisestä lähetyksestä, mutta kerron vielä lyhyesti blogissakin asioiden kulusta ja vähän tulevastakin.

Tämän uuden levyn suhteenhan työskentelytapamme ovat muuttuneet sen verran, että tarkoituksenamme on tehdä suuri osa pohjista kotistudio-olosuhteissa. Tätä metodia testattiin tammikuun kahden biisin sessiossa, ja lopputulos oli sen verran rohkaiseva, että tällainen metodi vaikuttaisi toimivan aivan hyvin.

Pääasiassa on siis kyse siitä, että teemme kappaleiden midi-osuudet mahdollisimman valmiiksi, niitä kun ei ole studio-olosuhteissa hirveästi järkeä vääntää. Lisäksi viime viikolla nauhoitimme myös audiota muutamien synaliidien ja PSR-7 -pohjien muodossa. Hommasimme viime vuoden lopussa asiallisen äänikortin, jolla saadaan tehtyä tuollaiset jutut itse hyvälaatuisena.

Elikkäs sitten kun menemme studioon, niin siellä olisi tarkoitus äänittää laulut, mahdollisesti vielä jotain analogisynajuttuja (studiolla on niin hyviä vintage-synia, että olisi synti olla käyttämättä niitä) valita sopivat soundit soittamaan midiosuuksia ja tietenkin miksata ja masteroida koko paketti. Ei tämä nyt liene ihan normaalein tapa tehdä levyä, mutta eipä meidän bändimmekään taida olla ihan normaaleimmasta päästä.

Mitäs muuta? Viime viikko meni erittäin hyvin. Työstimme neljää biisiä, jotka alkavat nyt olla mielestäni aika hyvällä mallilla. Jotain pikkuviilauksia teen varmaan vielä joihinkin riffeihin, mutta kokonaisuus on noiden suhteen aika lailla hallussa.

Verrattomaksi instrumentiksi näissä sessioissa on osoittautunut ystävämme Miihkalin hoitoon jättämä (mies lähti vuodeksi Jenkkeihin) synakitara. Tuossa on pienen totuttelun jälkeen miellyttävän omanlaisensa soittotatsi, jonka myötä tulee hauskoja ideoita. Ja kun soittimessa on midi-lähtö, niin ei tarvitse turvautua soittimeen omiin, sinällään mielenkiintoisiin soundeihin.

Palailin Joensuuhun viime perjantaina, ja sunnuntaina kävimme äänittäjämme Heikin kanssa miksaamassa kaksi tammikuussa äänitettyä biisiä valmiiksi. Toinen noista biiseistä julkaistaan reilun parin viikon päästä netti- ja radiosinkkuna, kannattaa siis seurata ukkosmaine.comin tapahtumia. Toisesta biisistä olemme puolestaan kuvaamassa musiikkivideota Joensuussa helmikuun lopussa, ja sen olisi määrä myös pohjustaa tulevaa levyä.

Ensi viikon alussa pyrimme viimeistelemään viime viikolla työstämämme neljä biisiä Joensuussa Gurujen studiolla. Paljon tekemistä tässä on siis bändin suhteen luvassa, ja se tuntuu oikein mukavalta. Palataan asiaan piakkoin, sitä odotellessa iloisia hetkiä Salama-tv:n ensimmäisen lähetyksen parissa!

-Wilhelm