Salamablogi

Loppusuoralla!

17.03.2010 (Levypäiväkirjat, Oletteko te tosissanne?)

Kappas, kymmenen päivää siitä kun viimeksi kirjoitin. Nyt on ollut niin hektistä, ettei ole oikein malttanut eikä osannutkaan keskittyä muuhun kuin viimeisiin osuuksiin.

Mutta niin vaan olemme edenneet siihen pisteeseen, että teemme parhaillaan viimeisten biisien miksauksia ja masterointi olisi tarkoitus tehdä perjantaina. Loppusuoralla ollaan siis erittäin vahvasti.

studiss.jpg
Työryhmä urakan loppumetreillä.

Jos viime viikon tapahtumia vähän kertaa: teimme Klausin kanssa alkuviikosta viimeisen kahden biisin midi-pohjia (sekä muutamia ihan audionakin äänitettyjä osuuksia) uudella työhuoneellani. Keskiviikosta perjantaihin teimme sitten studiolla kahden aiemmin viikolla työstämämme biisin lisäksi tiiviisti hommia aiemmin äänitettyjen biisien kanssa, joista osasta puuttui vielä pieniä ja vähän isompiakin yksityiskohtia.

Nyt olemme olleet täällä studiolla maanantaista asti. Viimeinen äänitetty asia saatiin nauhalle eilen, kun Klaus lauloi ”Diskotanssiin”-biisiin matalan stemman, joka täydensi vielä vajaalta tuntuneen kertosäkeistön. Viimeiset omat osuuteni äänitin maanantaina varsinaisten erikoisjuttujen myötä: soitin yhteen biisiin baritonikitaraa ja tein toisen biisin loppuun huutokuorohenkisen osuuden niin suurella antaumuksella, että ilmeisesti happikadosta johtuen iski niiden äänittämisen jälkeen hieman sekava olo.

Tuntuu hyvältä olla nyt tässä pisteessä, ja kokea että olemme molemmat jaksaneet tehdä hommia loppuun asti määrätietoisesti, tyytymättä puolivillaisiin ratkaisuihin.

Viime viikolla saimme mietittyä biisijärjestyksen, jonka myötä kokonaisuus aukesi. Nyt tuntuu erittäin vahvasti siltä, että jokainen biisi puoltaa paikkaansa juuri tällä levyllä. Levylle tulevien biisien joukostahan jäi pois paljon sellaisiakin, joita soitimme viime vuoden keikoilla. Niissä ei ole biiseinä tosiaan mitään vikana, mutta ne eivät kuuluneet tähän kokonaisuuteen.

Biisijärjestyksen myötä paikalleen loksahti sekä tekstillisesti että musiikillisesti sellainen kappale, jossa toimin Ukkosmaineen historiassa ensimmäistä kertaa pääsolistina. Vaikka biisiin olen itse kovasti kiintynyt, niin epäilin silti melkein loppuun asti sen kokonaisuuteen sopimista, mutta en enää. Onneksi Klaus kannusti asiassa.

Väsymys alkaa olla jo melkoinen. Äänityspäivien jälkeen on jotenkin vaikeaa keskittyä mihinkään, ja sitten päätyy miettimään kaikkia julkaisuun liittyviä asioita ja muuta vastaavaa vielä unta odotellessaankin. Pyörä pyörii pään sisällä.

Toisaalta: samalla kun tuntuu hyvältä saada tämä pian päätökseen, niin iskee tavallaan jo valmiiksi haikeus siitä että se kohta loppuu. Onneksi pääsee kohta suunnittelemaan ja treenailemaan keikkasovituksia. Keikoille onkin ihan tajuton hinku. Viimeksi on tainnut ollut näin pitkä yhtäjaksoinen tauko keikoista vuonna 2006.

Ja vielähän tässä tekemistä on vaikka itse äänite tärkeimpänä asiana onkin kohta valmis. Kansien suunnittelu on vielä vaiheessa, vaikka nyt hallussa onkin idea joka miellyttää meidän molempien silmää. Ja sitten siirrytään levy-yhtiön jätkinä kaikkien julkaisuun liittyvien peruskuvioiden pariin. Mutta sekin tuntuu oikeastaan vain kivalta. Kuten jo aiemmin uumoilinkin, lopputuloksesta on tulossa selkeästi paras levymme koskaan.

Musavideo on muuten nyt leikattu valmiiksi, ja odottaa vielä jälkikäsittelyä. Saimme maanantaina ohjaaja-Kimmolta ensimmäisen version, johon ei muutamia pikkujuttuja lukuun ottamatta ollut mitään huomautettavaa. Mahtava video on tulossa, huhtikuun alkupuolella voi odotella sitä nähtäväksi.

Tulipas paljon hehkutusta kaikesta, mutta toisaalta olokin tuntuu juuri siltä että pitää nyt vähän hehkutella menemään. Voikaa hyvin ja nauttikaa kevätauringosta!

-Wilhelm

Studiopuhetta

07.03.2010 (Levypäiväkirjat, Oletteko te tosissanne?)

Kun levynteon parissa viettää tarpeeksi aikaa, alkaa tekijäporukan ympärille rakentumaan eräänlainen kupla, jonka sisällä vallitsee oma todellisuus. Siellä vallitsee aivan oma logiikkansa, jossa myös puhutaan omaa kieltänsä.

Tämänviikkoisten sessioiden yhteydessä huomasin, että nyt alamme olla Klausin ja Heikin kanssa tuossa pisteessä. Tämän viikon keskustelussa on käytetty soundeista ja biiseistä puhuttaessa muun muassa seuraavia kuvauksia:

”Audioruoska”
”Falafel-asteikko”
”Nikke Knattertonin auto”
”Kiukaan pihinä löylyn jälkeen”
”Hillityn seksikäs mieskuoro”
”Kalifornialaiskitaristi bermudashortseissa kohtaa vinksahtaneen venäläisen sirkustaitelijan”

Kunhan levy ensi kuussa ilmestyy, niin voitte katsoa kuinka monta edellä mainituista kuvauksista onnistutte bongaamaan:)

-Wilhelm

Videokuvaukset takana, äänityspäiviä vielä edessä

04.03.2010 (Levypäiväkirjat, Oletteko te tosissanne?)

Oujee. Tänään jatkoimme levyn työstämistä taas studio-olosuhteissa, huomenna ja lauantaina äänitämme myös. Loppusuora häämöttää, mutta paljon on tekemistä vielä. Vahvana kyllä elää tunne siitä, että tästä tulee ylivoimaisesti paras levymme. Ei jää ainakaan kiinni siitä, ettemmekö olisi tehneet töitä sen eteen. Työstäminenhän alkoi jo viime syksynä. Nyt vuoden alusta lähtien me molemmat olemme työstäneet levyä ja siihen liittyviä asioita melko lailla täyspäiväisesti. Tulevaisuudessa siintävät tulevat keikat, ja usko siihen että kaikki nämä ajankäytölliset ja taloudelliset uhraukset ovat sen arvoisia että saamme nuo uudet biisit yleisön kuultavaksi.

Viime viikolla oli melkoisen paljon kaikkea. Biisien pohjien työstämisen lisäksi postittelimme promosinkkuja ja säädimme musiikkivideoon liittyviä käytännön asioita. Tuleva musiikkivideommehan tosiaan kuvattiin viime viikonloppuna Joensuussa, Suvantosillan kupeessa sijaitsevan rakennuksen kahdennessatoista kerroksessa. Suurkiitos Mainostoimisto Fabrikille, joka tarjosi ystävällisesti puitteet käyttöömme!

Videon teosta löytyy lyhyt reportaasi Salama-tv:stä. En oikeastaan tahdo paljastaa videosta vielä mitään, säästellään yllätystä. Sanotaan sen verran, että olen erittäin tyytyväinen visiostani kasvaneeseen käsikirjoitukseen. Videon työporukka sai viikonlopun aikana monta kertaa melko makeat naurut.

Videonkuvausviikonloppu oli muutenkin mainio. Lauantaina teimme pitkän päivän, aamukahdeksasta yhteentoista yöllä. Kukaan ei kuitenkaan valittanut kertaakaan päivän pituutta tai väsymystä, vaan päällä oli hyvä tekemisen meininki ja huumori.

Kiitokset jo tässä vaiheessa ystävillemme Kimmo Rotkolle ja Hilppa Lammelle, jotka ovat olleet suuressa osassa mukana videon teossa. Kimmo hioi kanssamme käsikirjoituksen kuntoon, ohjasi, ja nyt myöhemmin vielä leikkaa videon. Hilppa puolestaan on vastuussa videossa nähtävästä tanssikoreografiasta: lyhyitä pätkiä tanssiharjoituksistahan nähdään Salama-tv:ssä. Kiitoksia myös mukana olleille tanssijoille, assistentteina toimineille Villelle ja Jussille, sekä Palsan Tomille, joka otti viikonlopun aikana uudet promokuvat ja oli muutenkin apuna.

Maanantaina julkaistua sinkkua on ladattu sivuiltamme hämmentävän paljon. Siitä voinee päätellä, että uutta levyä odottaa aika moni ihminen. Se tuntuu toki tässä vaiheessa erittäin hyvältä. Toivotaan että joku radiokanavakin tuota sinkkua soittaisi, meidän biisimmehän eivät tunnetusti ole koskaan radiosoitolla juuri juhlineet. Jos tahdotte laittaa radioihin soittotoiveita sinkusta, niin mukavaahan se olisi: jospa musiikkimme pariin löytäisi sitä kautta uusia kuulijoita.

Huomenna lisää studiointia, nyt Boston Legalin kakkoskauden vikojen jaksojen pariin. Voikaa hyvin!

-Wilhelm

Nimi lyhenee

01.03.2010 (Sekalaista)

Bändimme nimi tosiaan lyhenee tästä päivästä eteenpäin Klaus Thunder & Ukkosmaineesta pelkäksi Ukkosmaineeksi. Mikään sinällään iso asiahan tämä ei ole, mutta muutama muutosta taustoittava sana lienee kuitenkin paikallaan.

Ehdotin Klausille nimenmuutosta joskus viime vuoden loppupuolella, se oli pyörinyt mielessä jo pidempään. Ilmeni että hänkin oli ajatellut samaa asiaa, joten lyhentämistä ei sen kummemmin tarvinnut miettiäkään. Päätimme kuitenkin odottaa nimenmuutoksen aktualisoitumista samaan rysäykseen asti, että saamme julkistettua samalla ensimmäisen maistiaisen tulevalta levyltä.

Omassa puheessa yhtyeen nimi on vakiintunut jo pitkiä aikoja sitten Ukkosmaineeksi, joten lyhentäminen tuli kaikin puolin luontevasti ja käytännöllisesti. Lisäksi esimerkiksi kotisivujemme osoite on ollut alusta asti yksinkertaisesti ukkosmaine.com, ja kyllähän Ukkosmaine tuntuu olevan kuuntelijoidemme suussakin aika vakiintunut nimitys.

Lisäksi nimenlyhennyksen tarkoituksena on myös korostaa sitä että kyseessä on bändi, ja itse asiassa harvinaisen yhtenäinen sellainen. On myös tullut huomattua, että useat leimaavat bändin pelkän nimen perusteella suoraan huumoribändiksi, ja se on välillä tuntunut turhauttavalta. Ja toisaalta myös: vanha nimi oli hirveän epäkäytännöllinen kertoa, jos esimerkiksi kertoi uudelle tutulle missä bändissä soittaa. Kenties uutta nimeämme ei myöskään kirjoiteta enää niin usein väärin:)

-Wilhelm

Nimi lyhentyy, ensimmäinen sinkku tulevalta levyltä ulkona!

(Uutiset)

Ensimmäinen single tulevalta levyltä julkaistaan tänään! Samalla se merkitsee eräänlaista uuden aikakauden alkua, kun yhtye lyhentää nimensä: bändi tunnetaan tästä eteenpäin yksinkertaisesti nimellä Ukkosmaine. Asiaan ei liity sen suurempaa dramatiikkaa, ja kokoonpano on edelleen ennallaan. Yksityiskohtaisempi selvitys nimenmuutoksesta löytyy blogista.

Uuden levyn ensimmäinen single Play on kuunneltavissa täällä, sekä kuunneltavissa Ukkosmaineen MySpace-sivuilla. Single on toimitettu myös radiokanaville, joten sitä voi toivoa soitettavaksi radiossa. Play pohjustaa Ukkosmaineen neljättä, huhtikuun lopussa ilmestyvää albumia.

Nimenmuutoksen kunniaksi laitetaan alennusmyyntiin viimeiset varastosta löytyvät t-paidat, joissa lukee vielä pidempi nimi. Tarkemmat tiedot löytyvät Salama-shopista. Tarjous on voimassa niin kauan kuin paitoja riittää.

Facebookin on perustettu Ukkosmaine-fanisivu, johon on myös luvassa jatkossa yhtyeen jäsenten päivityksiä, vaikka toki keskeisin ja ajankohtaisin tieto tulee edelleen löytymään täältä kotisivuilta. Muista myös seurata Salama-tv:n lähetyksiä.