Salamablogi

24. luukku

24.12.2013 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Joulukalenteri on edennyt vuoden viimeiseen luukkuun. Samalla on sopiva hetki lausua lyhyt yhteenveto vuodesta 2013, sillä päivityksiä sivustolle ei ole enää tämän vuoden puolella luvassa.

Ei ole liioiteltua sanoa, että vuosi 2013 oli tietyllä tapaa yksi raskaimmista tähänastisistamme. Julkaisimme maaliskuussa viidennen albumimme, Pallosalaman. Levy oli omasta mielestämme vahvin, ehein ja tasapainoisin levykokonaisuutemme. Teimme myös levyn eteen ennätyksellisen paljon töitä. Äänitimme koko levyn itse. Teimme biisejä vajaan parin vuoden ajan saadaksemme levylle parhaat mahdolliset kappaleet. Sovitimme biisit, soitimme rumpuja lukuun ottamatta kaikki instrumentit. Pelkkiin äänityksiin vierähti noin vuosi, ensimmäiset äänitykset tehtiin helmikuussa 2012 ja viimeiset tammikuun lopussa 2013. Työtunteja kertyi lukemattoman paljon.

Uskoimme ja toivoimme, että huolella ja rakkaudella tehty levy noteerattaisiin aiempia paremmin. Näin ei kuitenkaan käynyt. Radiossa levy ei soinut kertaakaan. Keikkoja oli vähemmän kuin olisimme toivoneet, kesälle ei tullut ainuttakaan festivaalikeikkaa.

Ensimmäisessä levyyn liittyneessä haastattelussa kysyttiin ensimmäisenä kysymyksenä ”kuinka vakavissanne olette musiikkinne kanssa?”. Kaiken tehdyn työn sekä levyn eteen tehtyjen taloudellisten ja ajankäytöllisten uhrausten jälkeen kysymys tuntui siltä, kuin joku olisi lyönyt vatsaan. Yleensä olemme jaksaneet suhtautua vastoinkäymisiin ja typeriin kysymyksiin huumorilla, mutta tänä vuonna ei ole aina jaksanut nauraa.

Toki osansa on silläkin, että levymme ilmestyi varmaan huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Juuri samaan aikaan julkaistiin useita vuoden puhutuimmista kotimaisista levyistä: muun muassa J. Karjalaisen, Anssi Kelan ja Samae Koskisen uutuudet. Kaikki nuo levyt ovat täysin ansaitusti kehuttuja, ovat pyörineet ahkerasti myös kummankin meidän soittimissa.

Näkyvien julkaisujen alle oli helppo hukkua, varsinkin kun isompien levy-yhtiöiden tiedotuspuolella on enemmän lihasta kuin meidän pienellä Juki Recordsillamme. Ei voi mitään. Aina voi lohduttautua sillä, että hyvä musiikki on ajatonta: ei Pallosalama ole muuttunut huonommaksi, vaikkei sitä suuresti noteerattukaan.

Se, mihin tässä tekstissä olen pyrkimässä, ei kuitenkaan ole epätoivon vuodattaminen, vaan se, että yksi suurimmista tänä vuonna kannustaneista asioista on ollut teidän, yleisömme tuki. Kun esimerkiksi laitoimme sivuillemme mahdollisuuden tilata levy ennakkoon ja osallistua samalla sen rahoittamiseen, yllätti tilausten määrä meidät suunnattoman iloisesti. Samalla se helpotti taloudellisia paineita, saimme maksettua ennakkotilauksilla useita levyyn liittyviä laskuja.

Kaikkein tärkein voimaa antanut juttu on kuitenkin se, millainen tunnelma keikoillamme on ollut halki vuoden. Oli kyse sitten rokkiklubeilla soitetuista sähköisistä keikoista tai akustisista olohuonekeikoista, on yleisöstä välittynyt käsittämättömän voimakas hyvän mielen ja positiivisen energian lämmin virta. Keikkojen antamalla energialla on jaksanut sietää paremmin vastoinkäymisiä ja pettymyksiä. Keikoista on tullut sellainen olo, että meidän tekemisillämme on merkitystä ja että meistä on eniten hyötyä maailmalle, kun teemme näitä hommia eikä jotain muuta.

Näihin tunnelmiin liittyen viimeisessä joulukalenteriluukussa palataan huhtikuuhun, jolloin soitimme kotikaupungin Kerubissa. Keikka oli upea. Päätimme soittaa viimeisenä encorena Pielisjoen siten, että laskeuduimme lavalta yleisön joukkoon ja esiinnyimme täysakustisesti. Ihmiset lauloivat kappaleen mukana alusta loppuun. Kylmät väreet menivät koko biisin ajan, tunnelma oli uskomattoman harras. Muistan miettineeni biisin aikana, että tämän parempaa ei voi olla.

Tämän videon myötä haluamme toivottaa kaikille oikein mukavaa ja rauhaisaa joulua sekä kaikkea hyvää vuodelle 2014! Suuri arvostuksemme teille, jotka olette olleet tänä vuonna keikoillamme. Saatte meidät tuntemaan olomme pidetyksi. Kiitos.

-Wilhelm

23. luukku

23.12.2013 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Tämän päivän luukussa päästään taas katselemaan ennennäkemätöntä videomateriaalia. Alla olevassa videossa vieraillaan edellisellä, tämän vuoden viimeiseksi jääneellä julkisella keikallamme. Soitimme lokakuussa Joensuu Areenalla yhteisen suosikkibändimme PMMP:n lämppäreinä. Keikasta löytyy reportaasia täältä.

Videolla kuultava Eka kerta oli settimme viimeinen biisi. Keikka oli kokonaisuutena erinomainen, tuntui mukavalta päättää keikkavuosi noin upeisiin puitteisiin ja tunnelmiin.

Samalla on pakko myöntää, että vaikka pitämämme keikkatauko on ollut monella tapaa hyödyllinen ja hyvä juttu, niin kyllä näitä videoita katsellessa alkaa keikoille pääseminen syyhyttää aika kovasti…

-Wilhelm

22. luukku

22.12.2013 (Sekalaista, Joulukalenteri)

vesitorni2013.jpg
(Kuva: Elina Pesonen)

Tämän päivän joulukalenteriluukussa palataan viime kesään, jolloin soitimme Ilosaarirock-lauantaina erikoiskeikan: vedimme noin puolen tunnin akustisen setin Niinivaaran vanhan vesitornin puistossa.

Erityislaatuisen keikan taustalla oli se, että meillä oli ollut keikkaa edeltävänä perjantain ja lauantain välisenä yönä keikka baarissa Joensuun keskustassa. Paikka oli loppuunmyyty ja keikan aloittaessamme meininki aivan katossa. Muutaman biisin ajan mentiin hurmoksessa, sen jälkeen paikan toimittama äänentoistolaitteisto aloitti temppuilun. Ääni katkeili sekä lavamonitoreista että yleisön puolella.

Soitimme äänen pätkiessä settiämme eteenpäin erittäin hankalissa olosuhteissa. Lopulta kaiutinkaapit kyykkäsivät kokonaan ja ääntä kuului enää monitorikaiuttimista. Käänsimme ne yleisöä kohti ja soitimme vielä pari biisiä. Lopulta miksauspöydän kanavat lakkasivat toimimasta, eikä toisesta kosketinsoittimestani enää kuulunut ääntä. Olimme ehtineet soittaa noin kymmenen biisiä. Jouduimme toteamaan yleisölle tilanteen, emme voineet enää meistä johtumattomista syistä soittaa keikkaa loppuun.

Saimme harmituksen keskellä spontaanin idean: lupasimme yleisölle soittaa keikkamme loppuun seuraavana aamupäivänä vanhalla vesitornilla ja kutsuimme heidät kuuntelemaan loppukeikan sinne. Yleisön käyttäytyminen yllättävässä tilanteessa oli ensiluokkaisen hienoa. Kukaan ei buuannut, vaikka keikka jäikin vajaamittaiseksi. Ihmiset olivat ymmärtäväisiä.

Tynkäkeikan jälkeistä olotilaa on vaikea kuvailla kattavasti. Lyhyesti sanottuna tapahtunut ärsytti niin paljon, että teki mieli huutaa ääneen. Upeasti alkanut keikka oli tyssännyt kuin seinään. Kasasin kamojani pois lavalta ja yritin pitää itseni kasassa. Piuhoja irrotellessani tuntematon tyttö tuli kohteliaasti kiittämään hienosta keikasta ja harmitteli tapahtunutta sekä itsensä että meidän puolesta. Hänen jälkeensä juttusille saapui nuori mies, joka niinikään kiitti keikasta, kertoi olevansa ulkopaikkakuntalainen ja pyysi ystävällisesti reittiohjeita vesitornille. Kaiken sisäisen myllerryksen keskellä muistin, että meidän yleisömme on ihan mahtavaa.

Seuraavana päivänä soitimme lupauksemme mukaisesti puoliltapäivin akustisen keikan vesitornilla. Aurinko paistoi. Paikalle ei tietenkään ollut saapunut koko eilinen yleisö, mutta yllättävän paljon ihmisiä kuitenkin varhaisen ajankohdan huomioon ottaen, arviolta noin viitisenkymmentä. Oheisessa kuuntelijamme kuvaamassa videossa kuultava 80200 oli settimme viimeinen biisi.

Joku tuli keikan jälkeen kiittämään kädestä pitäen: ”en kyllä tiedä toista bändiä, joka kunnioittaisi yleisöään niin paljon, että tekee tällaisen jutun”. Voisin palauttaa kohteliaisuuden ja sanoa, että harvalla bändillä on niin hienoa yleisöä kuin meillä.

-Wilhelm

21. luukku

21.12.2013 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Tänään joulukalenterin luukussa avautuu katseltavaksi aivan ennennäkemätöntä videomateriaalia. Alla nähtävässä videossa kuullaan viime vuoden joulukuussa 30-vuotisjuhlieni yhteydessä soitetun keikan loppupuolella esitetty Nöpönenä.

Tuosta ikimuistoisesta syntymäpäivästäni olikin jo juttua tämän vuoden joulukalenterin neljännessä luukussa, joten en ala avaamaan aihetta sen enempää, tyydyn vain toteamaan, että ilta oli kyllä aivan älyttömän hieno kaikin puolin. Videosta ehkä välittyy osa paikan päällä vallinneesta lämpimästä ilmapiiristä. Mahtava keikka!

-Wilhelm

20. luukku

20.12.2013 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Tämän päivän luukku on omistettu Ukkosmaine-aiheisten asioiden sijasta meidän muille musiikillisille hankkeillemme. Kuten ehkä osa sivujemme kävijöistä tietääkin, olemme tehneet vuosien ajan Ukkosmaineen lisäksi musiikkia myös muissa yhtyeissä, joista tässä luukussa esitellään kaksi.

Ensinnäkin esiteltäköön Klausin Pihka ja myrsky -yhtye, joka julkaisee ensi vuonna ensimmäisen täyspitkän studioalbuminsa. Bändi soittaa kuulasta suomenkielistä pop-musiikkia. Biisit ovat Klausin tekemiä, sovitustyössä on ollut vahvasti mukana useampaa Ukkosmaine-levyäkin mukana tekemässä ollut Heikki Marttila. Heikki soittaa myös Pihkassa ja myrskyssä kitaraa.

Henkilökohtaisesti olen hyvin iloinen siitä, että Klausin bändihomma on nyt edennyt siihen pisteeseen, että levykin on jo valmiina. Tiedän, että yhtyetoverini luo uutta musiikkia koko ajan ja pelkät Ukkosmaineen raamit eivät sen ulostuomiseen riitä.

Pihkan ja myrskyn kotisivut löytyvät täältä. Bändin tänä syksynä julkaistu esikois-ep on kuunneltavissa muun muassa Spotifyssa. Alta löytyy lisäksi ep:n avausraidasta tehty musiikkivideo.

Minä olen puolestani soittanut Hullut Hattuset -lastenmusiikkiyhtyeessä yli kymmenen vuoden ajan. Suoritin vuonna 2002 siviilipalvelustani joensuulaisessa päiväkodissa. Bändi perustettiin tuolloin käytännön tarpeesta: huomasin päiväkodissa työskennellessäni, ettei lapsille ollut tarjolla kovinkaan paljoa musiikkielämyksiä.

Hullut Hattuset soitti ensimmäiset keikkansa Joensuun päiväkodeissa keväällä 2002 ja siitä eteenpäin homma lähti rullaamaan omalla painollaan. Keikkoja on tehty kolmatta sataa, levyjä on tullut neljä: yksi ep ja kolme täyspitkää levyä. Uusin levy Siilijalanjälki on kuunneltavissa Spotifyssa. Bändin kotisivut löytyvät puolestaan täältä. Siilijalanjälki-levyn Rupilisko-biisistä tehty musiikkivideo on katseltavissa alla. Bändi on muuten huomenna lauantaina 21. päivä keikalla Joensuun Kerubissa klo 15, tervetuloa!

Tällaisille sivupoluille mentiin tämän päivän luukussa, huomenna taas luvassa Ukkosmainetta!

-Wilhelm

19. luukku

19.12.2013 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Tänään joulukalenterin luukussa katsellaan kuvia maaliskuun alusta, jolloin soitimme Tallinnassa eräänlaisen “varaslähtökeikan” kevään keikkakiertueelle: Pallosalama-levy ilmestyi vasta viikko tämän keikan jälkeen. Kyseessä oli ensimmäinen Tallinnassa soittamamme keikka. Keikka oli Paar Veini -nimisessä paikassa järjestetyllä Odessa Pop -klubilla. Odessa Pop on tallinnalaisen musiikkiaktiivi Tauno Maarpuun pyörittämä klubi, jonka puitteissa on esiintynyt paljon bändejä niin Eestistä, Suomesta kuin muualtakin. Paar Veini on puolestaan reilun vuoden ajan toiminut viihtyisä pieni viinibaari Tallinnan vanhassakaupungissa, Sauna-kadulla. Suosittelen vierailemaan, mikäli on käymässä kaupungissa.

Keikkamme sai mukavasti huomiota paikallisissa musiikkimedioissa, Rada7-sivustolla oli haastattelu, biisimme olivat soineet Raadio 2:n taajuudella ja jopa Õhtuleht noteerasi keikan sivuillaan. Myös itse keikka oli erittäin mainio. Paikalle saapui mukavasti väkeä, joista suurin osa ei tiennyt bändistämme etukäteen mitään. Alkuhämmennyksen jälkeen saimme voitettua ihmiset puolellemme ja tunnelma oli mahtavan lämmin. Toivottavasti pääsemme Tallinnaan keikalle uudestaankin!

Valokuvaaja Aron Urb kuvasi keikkaa, hänen ottamaansa kuvagalleriaan pääsee klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

-Wilhelm


klaus_tallinna.jpg

18. luukku

(Sekalaista, Joulukalenteri)

Tämän päivän joulukalenteriluukussa käväistään kesässä 2010, jolloin soitimme Ilosaarirockissa lauantai-iltana Rekkalavan viimeisenä esiintyjänä.

Meitä jännitti etukäteen, tuleeko keikalle ketään, sillä samaan aikaan päälavalla soitti Bad Religion, joka oli tuonvuotisen festivaalin isoimpia nimiä. Yleisömäärä oli arvoitus vielä minuutteja ennen keikkaakin, sillä lavan takaa ei ollut näkyvyyttä yleisöalueelle.

Odottelimme lavan takana, kun juontaja asteli lavalle spiikkaamaan meidät sisään. Yleisöstä kuului valtava mylvähdys.

Näky lavalle noustessa oli uskomaton. Ihmisiä oli miksaustornille asti ja sen yli. Pimeässä ei edes nähnyt minne yleisömeri päättyy. Ihmisistä lähtevä meteli oli uskomaton. Keikka oli kuin yhtä suurta unta. Tuntui välillä vaikealta uskoa, että on mukana bändissä, joka soittaa näitä biisejä, jotka saavat ihmiset niin villeiksi. Nautimme joka hetkestä.

Alla oleva video on kuuntelijamme yleisön keskeltä kuvaama, ja se välittää huojuvine kuvineen pienen osan siitä tunnelmasta mikä keikalla oli. Lavalta katseltuna tuo yleisömeri oli melkoinen elämys. Kun tämän videossa nähtävän Mansikkakausi-biisin alussa pyysimme nostamaan kädet ilmaan, nousivat ne miksaustornille asti. Kuten Klaus videossa toteaa ”näkisittepä tämän!”.

-Wilhelm

17. luukku

17.12.2013 (Sekalaista, Joulukalenteri)

maratonhaaste1.jpg

Nyt kun jouluaattoon on tasan viikko, niin on sopiva hetki jakaa hieman joululahjoja. Tämän päivän joulukalenterin luukussa haluaisin ojentaa lahjan Voicen musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaarelle. Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, siinä on kaksi lahjakorttia toukokuussa järjestettävälle Joensuu Maratonille. Toinen noista on minulle, toisen lahjoitan Jussille mikäli hän ottaa haasteen vastaan. Jussi, näillä puheilla kutsun sinut juoksemaan valitsemasi matkan Joensuuhun.

Ne, jotka ovat aktiivisesti Facebookiamme seuranneet, tietävät että maratonhaasteemme sai alkunsa syksyllä 2012 (kuvakaappaus Facebookissa esitetystä haasteesta alla). Harmillisesti haaste jäi toteutumatta, jouduimme perumaan Forssan Suvi-illan maratoniin sovitut juoksutreffit Jussin jalkavamman sekä minun päällekkäisten keikkabuukkauksieni takia. Toteutumaton haaste jäi kaivelemaan, joten kokeillaanpa uudelleen ensi vuonna. Jussi, miten olisi?

-Wilhelm

maratonhaaste2.jpg

16. luukku

16.12.2013 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Tänään joulukalenterin luukussa vilkaistaan kuuntelijamme kuvaama video keikalta, joka oli luonteeltaan vähän harvinaisempi.

Soitimme keväällä 2010 Oletteko te tosissanne? -levyn julkaisukiertueella lyhyitä ”akustisia” levykauppakeikkoja ennen illan varsinaisia keikkoja. Helsingissä, Turussa ja Oulussa esiinnyimme kunkin kaupungin Levykauppa Äxässä, Joensuussa puolestaan Levy-Eskoissa. Levykauppakeikkojen yksinkertainen setup koostui pikkuvahvistimeen kytketystä Yamaha VSS-200 -kosketinsoittimestani, joka toimi hauskasti pienemmillä keikoilla.

Oheisessa videossa kuultava Pitäiskö sunkin jo oli biisi, joka soitettiin tuona keväänä jokaisella keikalla. Olimme molemmat innoissamme viime metreillä levylle valmistuneesta biisistä, joka kiteytti mainiosti levyllä käsiteltyjä teemoja.

-Wilhelm

15. luukku

15.12.2013 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Tänään tulee kuluneeksi päivälleen yhdeksän kuukautta alkukeväästä ilmestyneen Pallosalama-levymme julkaisusta, joten tämän päivän joulukalenteriluukku on omistettu Pallosalamalle! Levy on yhtyeen mielestä levykokonaisuuksistamme paras ja ehein. Pallosalama jäi kuitenkin harmillisen vähälle huomiolle mediassa ilmestyessään. On siis syytä fiilistellä järjestyksessään viidettä studioalbumiamme tänään oikein urakalla.

Alta löytyvät levyn Askel- sekä Pallosalama-biiseistä tehdyt musiikkivideot sekä lisäksi lyhyt making of -dokumentti kaikkinensa noin vuoden kestäneenstä levyntekoprosessista.

Levyn kannet tehnyt kuvataiteilija Elli Maanpää kirjoitti albumin ilmestymisen aikaan omasta työprosessistaan blogiinsa, voit lukea Pallosalama-aiheisen tekstin klikkaamalla tästä.

Pallosalama on kuunneltavissa nykyisin myös kokonaisuudessaan Spotifysta, kuuntelulinkki on tässä.

Mikäli levy puuttuu omasta levyhyllystä, tai haluat lahjoittaa sen kaverillesi, niin joulutilauksia voi tehdä vielä tämän sunnuntain ajan kotisivujemme Salama-shopista. Hyvää Pallosalaman päivää!

-Wilhelm