Salamablogi

Salamaponin selässä / tekstimaistiainen, osa 3

28.03.2014 (Sekalaista)

Alkavan viikonlopun kunniaksi jälleen tekstinäyte tulevasta Salamaponin selässä -kirjasta. Tällä kertaa hypätään aivan kirjan loppupuolelle, aukeamalle 202-203 (niin, kirjan täsmällinen pituus on muuten 224 sivua).

Kuten Mesenaatti-sivun esittelytekstissäkin kerrotaan, kirjan loppupuolelta löytyy 12 Ukkosmaine-biisin sanat, soinnut sekä kappaleen syntytarina biisintekijän kertomana. Tähän esiteltäväksi valikoitui Eka kerta, alla siis Klausin kertomus biisin synnystä sekä kuvakaappaus kirjan sivusta, jolta kyseisen biisin sanat ja soinnut löytyvät - tuolta sivu siis tulee näyttämään painettuna.

Mahtavaa viikonloppua!

-Wilhelm

Klaus kertoo:

Olin syksyllä 2006 mukana näyttelijänä Stadialla myöskin opiskelleen joensuulaislähtöisen ystäväni Matti Tolvasen opinnäytetyönään käsikirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä, joka sijoittui 90-luvun puolivälin Joensuuhun. Näytelmän hahmot olivat teini-ikäisiä ja käsikirjoituksen keskiössä oli Joensuun 90-luvun skiniongelma.

Näytelmässä oli kohtaus, joka sijoittui yläasteajan diskoon. Taustalla soi Haddawayn What is Love? -biisi ja kohtauksen tunnelma oli juuri sellainen kuin noissa diskoissa on, eli vähän sellaista kiusallista jännitystä, ihastuksen tunteita, ehkä toiveita ensisuudelmasta. Samaistuin kohtauksessa olleeseen ujoon poikaan tosi vahvasti ja ylipäätään koko asetelma herätti paljon muistoja. Tajusin, että tässähän on ainekset biisiin.

Kertosäkeen melodia oli pyörinyt päässä aiemminkin ilman sanoja. Aloitin biisinteon sen ympärille. Tein sanat, joissa kuvataan sitä, kuinka ujo poika haaveilee rakkaudesta. Eka kerta on eräänlainen epävarmuuslaulu.

Koska biisin lähtökohdat ovat 90-luvulle sijoittuvassa tunnelmassa, yritin kasata mukaan mahdollisimman paljon ajankuvaan liittyviä elementtejä. Tekstissä mainitaan Haddaway, Movetron ja Bon Jovi. Lisäksi biisin c-osan riffi on hyvin 90-lukuhenkinen.

Lauluntekijänä olin innoissani siitä oivalluksesta, että bridge voi mennä eri sävellajista kuin muu biisi. Oli hauskaa tajuta, että biisi voi moduloida myös biisin sisäisesti, eikä sen tarvitse aina tulla perinteisesti lopussa. Vaikka tässä toki on mukana myös se perinteisempi modulaatio.

Biisin levyversiossa kuultava puheosa on melkein sanasta sanaan suoraan näytelmän diskokohtauksessa olleista repliikeistä. Näytelmässä puhuttiin Pohjois-Karjalan murretta, koska tapahtumat sijoittuvat Joensuuhun. Sen takia myös Ekan kerran puheosa tuntui luontevalta lausua mie-muodossa.

ekakerta_soinnut.jpg

Salamaponin selässä / kuvitusmaistiainen

25.03.2014 (Sekalaista)

Aiempien tekstinäytteiden perään nyt tuleekin maistiainen Salamaponin selässä -kirjan kuvituksesta.

Kirjan kuvituksesta vastaa kuvataiteilija Elli Maanpää, joka on tehnyt kaikki levynkantemme Oletteko te tosissanne? -levystä asti. Elli on myöskin suunnitellut suurimman osan paitaprinteistämme, muun muassa suositun Salamaponi-paidan.

Ellin kanssa on mukava tehdä töitä, visiot menevät hyvin yksiin ja hän ymmärtää hyvin sen mitä haetaan melko suurpiirteisten kuvaustenkin perusteella. Hyvä esimerkki tästä on alla oleva bändisukupuukuva. Kyseinen kuvitus löytyy kirjan alusta yhtyeemme esihistoriaa lyhyesti käsittelevästä luvusta.

Kun esittelin kuvitusidean Ellille, kuvailin sitä lyhyesti sanallisesti sekä piirtämällä luonnoksen. Alta voitte vertailla eroa valmiin työn ja luonnokseni välillä. On varmasti kaikkien onni, että minä en ole piirtänyt tulevaan kirjaan mitään.

-Wilhelm

sukupuu_elli.jpg
Kuvitus: Elli Maanpää
sukupuu_ville.jpg
Luonnos: Wilhelm Meister

Salamaponin selässä / tekstimaistiainen, osa 2

23.03.2014 (Sekalaista)

Vuorossa on taas tekstinäyte tulevasta Salamaponin selässä -kirjasta. Tämä kappale löytyy kirjan keskivaiheilta, vuotta 2008 käsittelevän luvun lopusta.

Kirjan Mesenaatti-sivulla on muuten tullut ennakkotilauksia tämän ensimmäisen viikon aikana yli 1800 eurolla! On ollut huippua huomata, että tätä projektia kohtaan löytyy kiinnostusta, kiitokset kaikille tilanneille! Ennakkotilaus onnistuu edelleenkin osoitteessa: mesenaatti.me/ukkosmaine-salamaponin-selassa-kirja/

Mainiota sunnuntain jatkoa!

-Wilhelm

Kokkishow’n tähdet

Helmikuussa 2008 meidät pyydettiin vieraiksi Joensuun K5-paikalliskanavan Kokkaa & Soppaa -ohjelmaan. Ohjelmassa paikalliset silmäätekevät valmistivat ruokaa juontajakokin kanssa ja juttelivat siinä sivussa mukavia.

Meidän lähetyksemme ei ainakaan ollut tylsä. Olin ottanut mukaan rekvisiitaksi kosketinsoittimen, jonka olin löytävinäni sattumalta ohjelman alussa ruokakaapista. Soittelimme sen säestyksellä biisejämme ruoanlaiton lomassa. ”Olikos nämä teidän biisejä, nehän kuulosti ihan kivalta”, kysyi juontajakokki kohteliaasti.

Klaus leikkasi kasvisten pilkkomisen ohessa vahingossa veitsellä sormeensa ja joutui paikkailemaan sormeaan laastarilla kesken lähetyksen.

K5-kanava oli samaa konsernia sanomalehti Karjalaisen kanssa, joten ohjelman johdosta meistä tehtiin myös juttu lehden ruokasivuille. Jutun kuvassa poseerasimme kokkiohjelman lavasteissa. Minä pitelin tomaatteja silmieni edessä ja hymyilin leveästi. Klaus puolestaan osoitti herkkusientä ja irvisti, sillä ohjelman yhteydessä oli tullut ilmi, ettei kumpikaan meistä pidä herkkusienistä.

Pikkusiskoni oli tuolloin töissä Pieksämäellä ja yllättyi iloisesti, kun työkaveri oli Karjalaista lukiessaan revennyt nauramaan ääneen ja tullut asiakseen näyttämään sivua: ”Kato miten urpon näköisiä jätkiä!” Isovelihän se siinä bändikavereineen.

Salamaponin selässä / tekstimaistiainen, osa 1

21.03.2014 (Sekalaista)

Ajattelin iskeä tulevasta Salamaponin selässä -kirjasta pieniä maistiaisia sivuille tässä Mesenaatti-kampanjan hiljalleen edetessä. Tämä ensimmäinen tekstinäyte on kirjan alkupäästä, vuodesta 2006 kertovan luvun lopusta.

Erinomaista perjantai-iltaa kaikille!

-Wilhelm

Rock-uskottavuuden alkulähteellä

Bändimme on useasti villin ja vaarallisen rock-elämäntyylin ytimessä. Seuraavassa esimerkki Lieksan Muhelinpurock-festivaalilta kesältä 2006.

Lähdimme keikkareissulle Joensuusta. Laina-Fiatin takapenkille istui Klausin äiti, joka lähti sukulaisvierailulle Lieksassa asuvan äitinsä luokse.

Ajoimme Lieksaan, jätimme Klausin äidin matkasta ennen Lieksan keskustaa ja jatkoimme Rokkaamaan Ankarasti! Saavuimme paikallisten nuorten järjestämälle festivaalille. Keskellä peltoa oli esiintymisalueena iso teltta. Tunnelma oli leppoisa, järjestysmiehilläkään ei ollut isommin tekemistä hyvin käyttäytyvien nuorten kanssa.

Keikka meni erinomaisesti. Saimme nuoren yleisömme näppeihin, loppukeikasta jopa flegmaattiset teltan takaseinään nojailijat.

Järjestäjät tykkäsivät keikastamme erityisen paljon, joten he lykkäsivät meille keikkapalkkion bonuksena mukaan pullapitkon sekä pullot Muumi-limonaadia mieheen. Kyllä kelpasi!

Tuohon aikaan meillä oli tapana poistua keikoilta suurieleisesti. Teimme vaikutuksen lieksalaisnuoriin poistumalla siten, että otimme ensin juoksuspurtin autolle ja ajoimme sitten hitaasti ulos alueelta pidellen tähtisadetikkuja ulkona ikkunoista.

Keikan jälkeen menimme tietenkin käymään Klausin mummolassa, jonne olimme hänen äitinsä jättäneet. Klausin mummo tarjosi jäätelöä ja mansikoita. Kaappikello raksutti.

Paluumatkalla näimme Ahvenisen rannalla taukopaikalla hienon auringonlaskun ja päätimme spontaanisti ottaa muutamia bändikuvia. Klausin äidille annettiin digikamerani ja lyhyt ohjeistus sen käyttöön.

Poseerasimme ison kiven päällä auringonlaskua vasten siten, että piirryimme kuvaan silhuetteina. Kun myöhemmin katsoimme kuvia, totesimme yhden kuvan olevan niin hieno, että siitä tulisi seuraavan levymme kansi. Näin myös kävi.

Monenkohan yhtyeen levyn kansikuvan on ottanut bändin solistin äiti?

Ukkosmaineesta tekeillä kirja!

17.03.2014 (Uutiset)

Tänä vuonna 10-vuotisjuhliaan viettävästä Ukkosmaineesta on ollut viime syksystä asti tekeillä kirja, joka on nyt loppusuoralla! Salamaponin selässä -nimisen teoksen julkaisu on suunniteltu toukokuuksi ja sitä varten Ukkosmaine pyytää kuuntelijoidensa apua: kirjan pääsee tilaamaan ennakkoon yhteisörahoituspalvelu Mesenaatin kautta ja osallistumaan samalla kirjan tekokustannuksiin. Mesenaattisivulle pääsee klikkaamalla tästä. Projektin mesenaattivideo löytyy alta. Tervetuloa mesenoimaan!